29.3.15

Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης με τη ΒΙΟ.ΜΕ, την ΕΡΤ, τα τσιμέντα Χαλκίδας και τις καθαρίστριες του υπ.Οικ. 3-4-5-6 Απριλίου



Τέσσερις πολύ σημαντικοί εργατικοί αγώνες του καιρού μας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δηλώσουν πως "Οι κοινωνικές και εργατικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες". 


Τα σωματεία της ΒΙΟΜΕ, των τσιμέντων Χαλκίδας, η αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3 και οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, συνδιοργανώνουν Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 3 Απρίλίου από τη Θεσσαλονίκη, θα περάσει το Σαββατο 4 Απριλίου από τη Λάρισα και τον Βόλο, την Κυριακή 5 Απριλίου από Άσπρα Σπίτια, Χαλκίδα και θα καταλήξει το βράδυ στην Αθήνα, όπου την επομένη Δευτέρα 6 Απριλίου, θα κατευθυνθεί με διαδήλωση από τα Προπύλαια στο Υπουργείο Εργασίας.  Αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και το κάλεσμα των αγωνιζόμενων εργαζομένων θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

Όπως σημειώνεται στην κοινή αφίσα των αγώνων "Με αδιαμεσολάβητο αγώνα διαρκείας, αυτοδιαχείριση, άμεση δημοκρατία, σωματεία βάσης, ταξική ενότητα & αλληλεγγύη, όλοι μαζί μπορούμε μέχρι την τελική νίκη".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ email protbiometal@gmail.com
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και στο τηλέφωνο 6977432962

25.3.15

ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (ΚΙΝΗ.Μ.Α) ΟΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (ΚΙΝΗ.Μ.Α) ΟΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η μάχη για την κατάργηση των μνημονίων, την μονομερή διαγραφή του χρέους, την διασφάλιση των δικαιωμάτων στην δουλειά, στην υγεία, στην στέγη, στην τροφή, είναι μια συνολική πολιτική μάχη, που αφορά το όλο της ζωής των εργαζόμενων, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και η κοινωνική καταστροφή.
Για μας το ζήτημα της πολιτικής ανεξαρτησίας του εργατικού κινήματος, από κράτος, κυβέρνηση, αφεντικά και συνδικαλιστική γραφειοκρατία, αποτελεί πρωταρχική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση.
Παλεύουμε για την ταξική ενότητα των εργαζόμενων(δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), την αυτοοργάνωση του εργατικού κινήματος και για νικηφόρους εργατικούς αγώνες, που είναι η μόνη λύση για να απαλλαγούμε από μνημόνια, χρέος και Τρόικα.
Αγωνιζόμαστε για ένα Δήμο, με πλήρη χρηματοδότηση, που στέκεται δίπλα στα προβλήματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των ανέργων και των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.
Αγωνιζόμαστε για ένα Δήμο που σέβεται τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, που υπερασπίζεται τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, που στηρίζεται στους εργαζόμενους και στο λαό και όχι στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου και στους κάθε είδους μηχανισμούς καταστολής.
Για να ξαναβρούμε την έκφραση της ζωής μας, για να διεκδικήσουμε καθολικά τη ζωή μας και να πάρουμε την τύχη της στα χέρια μας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

·          Ένα δημόσιο ΟΤΑ στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, ενάντια στη διάλυση και εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωνικών δομών. Με ακύρωση όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων(Καλλικράτης, μνημόνια, οικονομικό παρατηρητήριο) και ακύρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων άμεσων η έμμεσων(μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ-ΜΚΟ-Α.Ε ΟΤΑ)
·         Ενιαία εργασιακά-μισθολογικά ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, με μόνιμη σταθερή δουλειά(κατάργηση των προγραμμάτων φτηνής και ελαστικής εργασίας). Με ακύρωση των νόμων για τις περικοπές στις συντάξεις, εφάπαξ, και επικουρικό και την αύξηση των ορίων ηλικίας.
·         Ρύθμιση των δανείων των εργαζομένων

·         Ακύρωση όλων των δικαστικών συνδικαλιστικών διώξεων

·         Κατάργηση των αντισυνδικαλιστικών νόμων(πολιτική επιστράτευση), πλήρη ελευθερία στη συνδικαλιστική δράση, την απεργία, τη διαδήλωση.

·         Το σταμάτημα της φοροεπιδρομής και ληστείας του εισοδήματός μας.

·         Διαγραφή χρεών προς δήμους, κράτος, τράπεζες των ανέργων και οικογενειών στο όριο της φτώχειας.

·         Απαγόρευση πλειστηριασμών 1ης και 2ης κατοικίας.

·         Δημόσια δωρεάν υγεία, πρόνοια για όλους, έλληνες και μετανάστες.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα  και των συλλογικών συμβάσεων περνάει μέσα από τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή επισφαλούς και ενοικιαζόμενης εργασίας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα και τα πρωτοβάθμια σωματεία οφείλουν να εγγράψουν άμεσα όλους τους κοινωφελείς εργαζόμενους στις γραμμές τους.

·         Κατάργηση των προγραμμάτων φτηνής και ελαστικής εργασίας

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους συναδέλφους, που αναζητούν τρόπους ανεξάρτητης έκφρασης και δράσης, κόντρα στον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιό μας και όλοι μαζί να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη δημιουργία ενός εργατικού αντίπαλου δέους, που μαζί με συλλογικότητες, κινήματα ανυπακοής, λαϊκές συνελεύσεις, θα αντιπαλεύει συνολικά τον καπιταλισμό, στους χώρους εργασίας, στους δρόμους και στις πλατείες και θα παλεύει στο σήμερα για τη συνολική κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου και του κράτους, για μια κοινωνία των ίδιων των εργαζομένων.


ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝΕ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ
ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΟΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ

Μας έχουν εκπαιδεύσει ότι η ζωή που ονειρευόμαστε είναι μια χίμαιρα. Ας κάνουμε δυνατά, όλα αυτά που μας πλασάρουν ως αδύνατα.
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΕΟΣ
ΔΟΥΛΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΕΓΗ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Υποψήφιοι για το σωματείο:

Ανδρέας Ξηρομερίτης, Ελένη Μπολουλού


22.3.15

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ 3-6 ΑΠΡΙΛΗ

25 Μάρτη, 11.30, ΧΩΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, Ιωλκού 33- Βόλος


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ 3-6 ΑΠΡΙΛΗ

25 Μάρτη, 11.30, ΧΩΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, Ιωλκού 33- Βόλος


Συνάδελφοι, φίλοι και συναγωνιστές,

Σύμφωνα με τις δικές μας πολιτικές εκτιμήσεις, μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό χρονικό περιθώριο (άγνωστης χρονικής διάρκειας) που επιτρέπει μας επιτρέπει να θέσουμε ξανά και με επιτακτικότητα τα αιτήματα μας για λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η εσωτερική πολιτική κατάσταση δεν εγγυάται ότι η νέα κυβέρνηση θα λύσει τα ζωτικά προβλήματα των εργατών και ιδιαίτερα της ανεργίας. Η «δημιουργική ασάφεια» ή «δημιουργική αμφισημία» που είναι ό σωστός όρος, δεν αφορά μόνο τους δανειστές και την τρόικα. Υπάρχει και μια πολιτική ασάφεια στο εσωτερικό που συνοδεύεται με νομοσχέδια (ΕΡΤ, επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίου) που δείχνουν σημάδια προσαρμογής στις απαιτήσεις της τρόικας και τα οποία δεν ικανοποιούν τα αιτήματα της εργατικής τάξης, εργαζόμενης και άνεργης, πολύ περισσότερο της νέας γενιάς που θα πρέπει να περιμένει την πενιχρή ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των γνωστών ευρωπαϊκών προγραμμάτων απορρύθμισης της εργασίας.

Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμιά μνεία τι γίνεται με τους εργάτες και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα πάνω στο ζήτημα των λουκέτων παραγωγικών μονάδων, των απολύσεων, της πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων που συντρίβουν τον εργατικό μισθό, την αξιοπρέπεια και μετατρέπουν την εργασία σε δουλεία.

Το γράμμα Λαγκάρντ (ΔΝΤ) την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας Eurogoroup αποσαφηνίζει στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων: ιδιωτικοποιήσεις και συνέχιση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, δηλ. καταβαράθρωση των εργατικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση σωτηρίας (με εθνικιστές υπουργούς σε κρίσιμα υπουργεία), είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει ένα διπλό αλλά αδύνατο συμβιβασμό: να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού που την έφεραν σε αυτή τη θέση και ταυτόχρονα να έρθει σε μια συμφωνία με τους δανειστές που συνέθλιψαν τη ζωή μας. Η σημερινή κυβέρνηση ονομάζει αυτό τον αδύνατο συμβιβασμό «έντιμο». Στο δικό μας λεξιλόγιο δεν υπάρχει αυτός ο όρος γιατί σημαίνει την συνέχιση της λιτότητας επ΄αόριστο. Μια προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20 Φλεβάρη αλλά και όλων των εξελίξεων μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνει τη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Καθώς ακόμα δεν έχουν επιτευχθεί οι επιθυμητές ισορροπίες εντός κι εκτός της χώρας και η κυβέρνηση χρειάζεται το λαό ως διαπραγματευτικό χαρτί της συμφωνίας γέφυρας -και όχι ως πρωταγωνιστή για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων του- είναι απαραίτητο να προβάλλουμε άμεσα μια εναλλακτική λύση στην απόλυτη χρεοκοπία, που για εμάς συνοψίζεται στο σύνθημά  που υιοθετήσαμε με αφορμή τον αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΒΙΟΜΕ), «τα εργοστάσια και όλη η εξουσία στους εργάτες».

Κατά τη γνώμη μας, είναι εξαιρετικά επείγον να δημιουργηθεί άμεσα ένας νέος γύρος άμεσων διεκδικήσεων για την πλήρη ικανοποίηση των εργατικών αιτημάτων.

Οι Εργάτες της ΒΙΟΜΕ, των Τσιμέντων Χαλκίδας, η ΕΡΤ, σωματεία, συνδικαλιστικές κινήσεις, πρωτοβουλίες, συλλογικότητες, κινήματα έχουν αποφασίσει να ανοίξουν αυτό το γύρο διεκδικήσεων, προβάλλοντας τόσο τα ζητήματα που αφορούν όλους μας αλλά και τα ειδικότερα αιτήματα του καθενός.

Η καμπάνια θα γίνει 3-6 Απρίλη και θα έχει ενδιάμεσο σταθμό το Βόλο. Σας καλούμε στη σύσκεψη τόσο για να σας ενημερώσουμε για την καμπάνια, όσο και για να λάβουμε από κοινού αποφάσεις για όλη τη διοργάνωση  της ημέρας που αφορά τη πόλη μας.

Αγωνιστικά,
Γιάννης Χατζηγιάννης  (6972004219)
εργαζόμενος στο ΙΚΑ,
μέλος της Πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών (Μαγνησίας),
μέλος της ΚΕ του ΕΕΚ

19.3.15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας – μαθητικός πυρήνας

Ραδιοφωνικό σπότ (http://antinazi-magnesia.blogspot.gr/2015/03/2o-art-against-fascism-radio-spot.html), αφίσα και δελτίο τύπου για το 2ο μαθητικό αντιφασιστικό φεστιβάλ Βόλου. 


Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας – μαθητικός πυρήνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βόλος 19/03/2015


2ο μαθητικό αντιφασιστικό φεστιβάλ Βόλου – art against fascism
Σάββατο 21 Μαρτίου – παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

Αρχιτεκτονική Σχολή – ώρα έναρξης 6:00μμ

Για 2η συνεχόμενη χρονιά η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας και ο μαθητικός πυρήνας διοργανώνουν το «art against fascism». Ένα μαθητικό φεστιβάλ που προτάσσει την ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία απέναντι στη βαρβαρότητα, το μίσος και τη βία του φασισμού και του ρατσισμού.

Στο φετινό φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαρτίου στο χώρο του κυλικείου της Αρχιτεκτονικής, παίρνουν μέρος συνολικά 10 μουσικά συγκροτήματα της πόλης του Βόλου εκ των οποίων τα 8 είναι αμιγώς μαθητικά. Παράλληλα με τις συναυλίες στον ίδιο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής και δημιουργία γκράφιτι από μαθητές μαθητές.

Μέσα από μια γιορτή ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης το 2ο art against fascism απευθύνει ένα δυνατό κάλεσμα για μαζική δυναμική αντιφασιστική δράση τώρα!

Η φασιστική – ναζιστική απειλή σηκώνει ξανά κεφάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη χώρα μας. Φασιστικά και ναζιστικά κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή οργανώνουν τάγματα εφόδου και θανάτου και βάζουν στο στόχαστρο μετανάστες, πρόσφυγες, ομοφυλόφιλους, συνδικαλιστές, αγωνιστές της αριστεράς και του αναρχικού χώρου, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και γενικά κάθε εστία αντίστασης απέναντι σε ένα σύστημα που σαπίζει.

Απέναντι σε αυτή την απειλή δεν μένουμε απαθείς. Εμείς οι μαθητές, οι νέοι, και όλοι όσοι δεν θέλουμε να ζήσουμε όσα έζησαν οι προηγούμενες γενιές στην Χούντα ή στην Κατοχή έχουμε χρέος να αγωνιστούμε και θα το κάνουμε! Με όπλο μας την τέχνη, τον πολιτικό λόγο αλλά και την μαζική κινητοποίηση στους δρόμους οφείλουμε να μην επιτρέψουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ στο ναζισμό, το φασισμό και το ρατσισμό να προκαλέσουν όσα δεινά προκάλεσαν στο παρελθόν.

Για αυτό απαιτούμε οι ναζί ηγέτες της Χρυσής Αυγής, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Σαζχατ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και τόσων ακόμη «ανώνυμων» ανθρώπων να μπούνε στη φυλακή και να σαπίσουν εκεί. Αγωνιζόμαστε για να ξεριζώσουμε το φασισμό από κάθε σχολείο και κάθε γειτονιά. Αγωνιζόμαστε για να αντιμετωπίζονται όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σαν άνθρωποι. Αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο ανθρώπινο, χωρίς φτώχεια, χωρίς δυστυχία και χωρίς φασισμό.

Όλοι και όλες στο 2ο μαθητικό αντιφασιστικό φεστιβάλ art against fascism!

Τα συγκροτήματα που θα εμφανιστούν είναι οι:
The Law breakers - Εκτός Νόμου - Ζαφίνα - Soul Matters - Chaos - Promises Broken – Οffection Blue Cord - Ηχώ των Δρόμων - Band Fatale

18.3.15

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα σας καλεί στην εκδήλωση που οργανώνεται στο Βόλο το Σάββατο, 21 Μάρτη, 18:30, στο ΧΩΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, Ιωλκού 33-Βόλος για μια ανοικτή συζήτηση από τις εκλογές της 25 Γενάρη μέχρι τη θεωρία του έντιμου συμβιβασμού με ενδιάμεσο σταθμό τo Eurogroup 20 Φλεβάρη και κατάληξη στην έκρηξη της Φρανκφούρτης στις 18 Μάρτη.




Μια συζήτηση για τα όρια της διαχείρισης της κρίσης από το Βλαδιβοστόκ ως τη Λισσαβώνα για μια επαναστατική απάντηση στη καπιταλιστική κρίση.
Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της προετοιμασίας για το 14οΣυνέδριο του ΕΕΚ που αρχίζει τις εργασίες του στις 27 Μάρτη στην Αθήνα.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο γενικός γραμματέας του ΕΕΚ, Σάββας Μιχαήλ.

18/3/2015



ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

(ΚΟ Μαγνησίας)

Για το ΕΕΚ

Σπύρος Μανώλης


17.3.15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΔΕΥΑΜΒ

 

Καταγγέλλουμε τη φασιστική συμπεριφορά του Μονάρχη Μπέου προς τους πολίτες που αντιδρούν στο ξεπούλημα των πηγών και νερών των χωριών του Πηλίου, στους πολίτες που θέλουν να έχουν λόγο για τα θέματα που αφορούν τη ζωή τους.
Με δική του εντολή, οι υπάκουες σ’ αυτόν αστυνομικές δυνάμεις, με την καθοδήγηση του διοικητή  τους Τόλια, χτύπησαν τους συγκεντρωμένους διαμαρτυρόμενους πολίτες, ενώ δεν πείραξαν τους πιστούς Μπεϊκούς υπηκόους μαζί με τους «μπράβους», που ήταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο της ΔΕΥΑΜΒ, αλλά και εκπροσώπους εταιρειών εκμετάλλευσης του νερού, που έχουν λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΔΕΥΑΜΒ.
Στοχευμένα χτύπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο τον συναγωνιστή Β.Γ από την Κίνηση Πολιτών για το Νερό, ενώ κατά την βίαια απώθησή μας από την είσοδο της ΔΕΥΑΜΒ, υπήρχαν φραστικές απειλές κατά μελών της Συνέλευσης Αγ. Νεκταρίου.
Καμιά ελπίδα δεν υπάρχει, είτε με δεξιά, είτε με αριστερά ΜΑΤ.
Το ταξικό μίσος που αντιμετωπίσαμε απ’ τις δυνάμεις καταστολής του Μπέου και του κράτους, θα απαντηθεί με τη δικιά μας οργανωμένη «από τα κάτω» ταξική δράση, στους δρόμους, στις γειτονιές, στα σωματεία μας και στα κάθε λογής δημαρχεία.
Στεκόμαστε ενάντια τους γιατί Η διαχείριση του νερού είναι δικαίωμα δικό μας.
Δεν εκχωρούμε τη διαχείριση της ίδιας μας της ζωής.

Δεν θα πάρουνε σταγόνα, ούτε απ' το νερό, ούτε απ' τη ζωή μας.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

11.3.15

Αντίο στον Σταύρo Χατζησταύρο.

Το Ε.Ε.Κ. εκφράζει την θλίψη του για τον ξαφνικό και απρόσμενο θάνατο του συντρόφου Σταύρου Χατζησταύρου, μέλους της Α.Π. Ροσινάντε και αγωνιστή του εργατικού κινήματος, σε ηλικία μόλις 53 ετών.
Με τον Σταύρο μοιραστήκαμε τους ίδιους δρόμους, τις ίδιες συνελεύσεις και τα ίδια όνειρα, παλεύοντας για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Θα τον θυμόμαστε πάντα σαν έναν άνθρωπο που ξεχώριζε για το ήθος, τον ενθουσιασμό και την ανιδιοτέλεια του.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Η πολιτική κηδεία του Σταύρου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12/3 στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.




Ε.Ε.Κ. - Κ.Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

10.3.15

10/3/15 Παρέμβαση στη ΔΕΥΑΜΒ Βόλος

10/3/15 Παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό, μαζί με αλληλέγγυες κινήσεις και πολιτικούς χώρους (ΕΕΚ, Λαϊκή Συνέλευση Αγ. Νεκταρίου, ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ροσινάντε), Αντιεξουσιαστές, τη Δημοτική Κίνηση των Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης, στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ για το θέμα της άρδευσης.


Αντίο Σταύρο…


Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε θρηνεί την απώλεια του συντρόφου Σταύρου Χατζησταύρου που έφυγε εντελώς ξαφνικά από κοντά μας τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ηλικία μόλις 53 ετών.

Ο Σταύρος δεν υπήρξε για εμάς μόνο ένας άξιος σύντροφος και συνοδοιπόρος. Υπήρξε επίσης ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, ένας αλληλέγγυος φίλος, ένα υπόδειγμα ήθους και ζωτικότητας, ένα ζωντανό παράδειγμα ελευθεριακής ύπαρξης, με όλον τον ενθουσιασμό, τις αγωνίες, τους πόθους και τις αντιφάσεις που αυτή περιλαμβάνει.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το πάθος με το οποίο μιλούσε πάντα για τους καπνεργάτες συναδέλφους του, στην Ινδία, στο Βιετνάμ, στο Λίβανο, στην Κίνα, στην Αλβανία και όπου αλλού εργάστηκε ως γεωπόνος καπνών, τον θυμό του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευαν και για την υπερεκμετάλλευσή του από τις πολυεθνικές του καπνού. Δεν θα ξεχάσουμε ότι ήταν αυτές οι συνθήκες δουλειάς που του προκάλεσαν αναπνευστικά προβλήματα και οδήγησαν τελικά στον πρόωρο και αδόκητο θάνατό του.

Θα αποχαιρετήσουμε τον σύντροφό μας, τον Σταύρο μας, την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 3μμ, στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης, όπου θα πραγματοποιηθεί η πολιτική ταφή του.

Στη Μαρίνα και τη Ρεβέκκα, τις δύο κόρες του, στη σύντροφό του, τη μητέρα του και σε κάθε οικείο πρόσωπο εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και την ευχή η τρυφερότητά του να παραμείνει οδηγός για μια αλληλέγγυα και αξιοπρεπή ζωή.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε δεσμεύεται για την έκδοση του βιβλίου του «Τίμα το ψωμί σου», την οποία μαζί σχεδιάζαμε, και περιέγραφε τις συνθήκες εκμετάλλευσης των καπνεργατών σε όλον τον κόσμο μέσα από τα προσωπικά του βιώματα.

Αντίο σύντροφέ μας, μέχρι τον κομμουνισμό και την ελευθερία.

Aναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 11:30ΠΜ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΜΒ

 Την Τρίτη 10 Μαρτίου, στις 12:30μμ, το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ θα συζητήσει και φυσικά θα εγκρίνει  κανονισμό άρδευσης του οποίου το περιεχόμενο δεν γνωρίζει κανείς. Ο Δήμαρχος τελικά επέλεξε τη σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες που θέλουν την άρδευση  στο πλαίσιο του Δήμου, μετά από αποφάσεις δύο και ενίοτε τριών  γενικών συνελεύσεων σε όλα τα χωριά.
Αυτοαναιρείται για μια ακόμη φορά κάνοντας μια ακόμη κυβίσθηση,  παίρνοντας πίσω τις προεκλογικές του δηλώσεις ότι κανένας δεν μπορεί να παρέμβει στα νερά,  χωρίς την σύμφωνη γνώμη των τοπικών συμβουλίων (Άγ.Βλάσης 3/3/2014, σχετ.βίντεο  https://www.youtube.com/watch?v=-JGUq-qEAZM
Καλούμε τους συμπολίτες και συνδημότες μας από τα χωριά και την πόλη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ΔΕΥΑΜΒ την Τρίτη 10/3 και ώρα 11:30πμ
·         Για να υπερασπίσουμε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και των τοπικών συμβουλίων για την άρδευση και τις δημοκρατικές διαδικασίες
·         Για να αποτρέψουμε την επιχειρούμενη έγκριση του κανονισμού από την ΔΕΥΑΜΒ που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του νερού
·         Για να απαιτήσουμε σεβασμό των τοπικών κοινωνιών και διάλογο που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε με ευθύνη των δύο Δημάρχων
·         Για να σταματήσουμε την αλαζονική και επιθετική συμπεριφορά  του Δήμαρχου απέναντι σε πολίτες και κοινωνικές συλλογικότητες της περιοχής μας
·         Για να καταγγείλουμε την δικαστική καταστολή που χρησιμοποιείται ως εργαλείο κατάσβεσης των κοινωνικών αγώνων. Τις τελευταίες μέρες άλλα δύο άτομα κλήθηκαν από τον εισαγγελέα για κατάθεση για τα γεγονότα της Πορταριάς.
Δεν ξεΝΕΡΟνουμε και δεν χαλαρώνουμε στον αγώνα μας για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Θα είμαστε όλοι εκεί.
 Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

8.3.15

ΒΟΛΟΣ: Τοποθέτηση μέλους της πρωτοβουλίας ΑΚΑΕ στην εκδήλωση «ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΣΗΣ»

ΒΟΛΟΣ: Τοποθέτηση μέλους της πρωτοβουλίας ΑΚΑΕ στην εκδήλωση «ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΣΗΣ»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βόλο στο ΧΩΡΟ ΚΙΝΗΜΆΤΩΝ, η εκδήλωση «Για μια Εργατική Ομοσπονδία Βάσης» που φιλοξενήθηκε από την Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών.

Σύντροφοι και συναγωνιστές από σωματεία βάσης που έχουν αναλάβει τη πρωτοβουλία για τη δημιουργία της, παρουσίασαν το κείμενο της πρότασης που πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες και στην Αθήνα (η συνάντηση εδώ: https://ergova.wordpress.com/) και που κατατίθεται σε διάλογο μέσα στο εργατικό κίνημα.
Μετά τις εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε συζήτηση και τέθηκαν πλήθος ερωτημάτων δημιουργώντας ένας γόνιμο έδαφος συνεργασίας μεταξύ αγωνιζόμενων τμημάτων της εργατικής τάξης που έχουν κοινές ανησυχίες για τα καθήκοντα του εργατικού κινήματος την επόμενη κρίσιμη περίοδο.
Δημοσιεύεται η τοποθέτηση μέλους της πρωτΑΚΑΕ(Μαγνησίας), η οποία καλύπτει τα θέματα που ανέπτυξε προφορικά ο ΓΧ, εμπλουτισμένη σε ορισμένα σημεία στο γραπτό κείμενο.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ για μια ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΣΗΣ
Στο Βόλο 8 Μάρτη 2015
Σύντροφοι και συντρόφισες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση, με ένα συμβολισμό για την ημέρα της γυναίκας, κι ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους συντρόφους και τις συντρόφισες που έχουν αναλάβει τη πρωτοβουλία για μια ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΣΗΣ που βρίσκονται εδώ στο Βόλο για να μας παρουσιάσουν το σχέδιο των προτάσεών τους.
Όπως ήδη ανακοινώσαμε με το δελτίο τύπου, σήμερα φιλοξενούμε την εκδήλωση κι ως εκ τούτου το βάρος της εκδήλωσης από την άποψη της εισήγησης του θέματος πέφτει στις πλάτες των συντρόφων που βρίσκονται σήμερα κοντά μας.
Δικό μας καθήκον είναι να αναπτύξουμε τη κουβέντα, να θέσουμε ερωτήματα και προβληματισμούς για τα νέα καθήκοντα του εργατικού κινήματος που απορρέουν από τη σημερινή δραματική κατάσταση της εργατικής τάξης που περιλαμβάνει φυσικά τόσο τους εν ενεργεία όσο και τους εν δυνάμει εργαζόμενους, δηλ. τους άνεργους, σε μια εποχή που ο καπιταλισμός ως βαμπίρ πίνει το αίμα ζωντανών και νεκρών.
Τα σημερινά συνδικάτα, εξαιτίας των γραφειοκρατικών τους ηγεσιών, τη πρόσδεσή τους με το κράτος ή την εργοδοσία, η απόρριψη από τη πλευρά τους εκατομμυρίων ανέργων, κι εκατοντάδων χιλιάδων που βρίσκονται στο όριο εργασίας-ανεργίας, ένα όριο εξαιρετικά ευμετάβλητο που επιδρά στη συγκρότηση της τάξης για τον εαυτό της, αποδυναμώνει ή διαλύει σωματεία μετατρέποντάς τα σε σφραγίδες ή «διεκδικητικά» όργανα εντός του συστήματος, χωρίς προοπτική. Τα όρια του γραφειοκρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού αναγνωρίστηκαν από πολλούς μέσα στα χρόνια της κρίσης που όταν δεν εκτόνωναν αγώνες, τους υπονόμευαν και ανοικτά τους πρόδιδαν.
Τα χρόνια της χρεοκοπίας και των μνημονίων ξεπήδησαν, ιδιαίτερα μετά το 2008 διάφορες μορφές αυτό-οργάνωσης της τάξης μας που επιχειρούν να επανασυλλογικοποιήσουν τη κατακερματισμένη ύπαρξη, να ξεπεράσουν την ατομικότητα και τη μερικότητα της πράξης των αγώνων και να δοθεί ένας συλλογικός αγώνας για όλη τη τάξη, πέρα από τα όρια «του εφικτού». Το ζήτημα της ενότητας της τάξης μας παραμένει κομβικό, η ενότητα εργαζομένων και ανέργων και η πρόταση που κατατίθεται δίνει ένα δρόμο οργανωτικής συνένωσης αλλά σίγουρα απαιτείται κι ένα πρόγραμμα αιτημάτων γι αυτό.
Θεωρούμε ότι η σημερινή προσπάθεια εντάσσεται σε αυτή τη διαδικασία.
Τα ζητήματα που μας απασχολούν όλους:
  • Ποιοι είναι οι όροι, κοινωνικοί, συνδικαλιστικοί, πολιτικοί που έχουν τη δυνατότητα να ενοποιήσουν τους αγώνες εργαζομένων και ανέργων για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας αφαιρέθηκαν με καταστροφικό τρόπο.
  • Πως οι άμεσες διεκδικήσεις, για το καθημερινό ψωμί συνδέονται με ένα κόσμο χωρίς ταξικές διακρίσεις, εκμετάλλευση, εδώ και σε όλο τον κόσμο.
  • Ποιες μορφές οργάνωσης πρέπει να πάρουν τα παραπάνω.
Η πρωτοβουλία μας δεν έχει λάβει κάποια απόφαση επί του κειμένου πρότασης, είναι όμως ενήμερη για τη πρόταση κι επιλέξαμε να γίνει η σημερινή εκδήλωση έτσι ώστε οποιοσδήποτε προβληματισμός να είναι πλουσιότερος αμέσως μετά. Ως εκ τούτου οι παρακάτω επισημάνσεις είναι προσωπικές και τις οποίες θα συζητήσουμε στην επόμενη συνέλευσή της πρωτοβουλίας μας.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι σε όλο το σχέδιο της πρότασης υιοθετούνται δυο στοιχεία που κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικά και αναπόφευκτα αλληλένδετα.
Η Εργατική Ομοσπονδία δεν πρόκειται να διεξάγει μόνο καλύτερα τους καθημερινούς αγώνες γιατί θα διαμορφώνει τους όρους τους αλλά δηλώνει ρητά ότι παλεύει για τη κατάργηση και ανατροπή του καπιταλισμού με ένα διεθνιστικό και όχι εθνικιστικό προσανατολισμό αναφέροντας και το «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», η τελευταία πρόταση του κομμουνιστικού μανιφέστου επιχειρώντας να πιάσει το νήμα της κοινωνικής χειραφέτησης.
Αλληλένδετο με αυτό είναι ότι το σύνολο των αποφάσεων και λειτουργίας της θα έχει έναν αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα κι επειδή δεν ξεκινάει από τη κλίμακα του «μικρού» αλλά των μεγάλων καθηκόντων αναζητά ένα δρόμο πανελλαδικής συζήτησης και κοινής δράσης μεταξύ των μελών της Ομοσπονδίας.
Εκείνο όμως που απαιτεί περισσότερη συζήτηση και πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι το κατά πόσο η παραχώρηση πλήρους αυτονομίας στα μέλη της να διαφοροποιούνται πάνω σε συλλογικές αποφάσεις ενδυναμώνουν την ενότητα στη δράση.
Συνήθως, το ζήτημα αυτό αποκτά κρίσιμη σημασία σε γεγονότα εκρηκτικά για τη ταξική πάλη (γενικές απεργίες, εξεγέρσεις κλπ) και όχι σε δευτερεύοντα ή τριτεύοντα ζητήματα. Νομίζω ότι εκείνο που ενδιαφέρει δεν είναι απλώς μια τυπική προσήλωση στις «αξιακές αρχές» που αποτελούν το προοίμιο του κειμένου, εκείνο που ενδιαφέρει όλους μας, είναι όχι η διατύπωση στα λόγια αλλά η έμπρακτη απόδειξή τους. Εδώ ενυπάρχει ο κίνδυνος, στη κρίσιμη αναμέτρηση, να προσμετρώνται δυνάμεις στην Ομοσπονδία οι οποίες (δυνητικά) να παίρνουν εχθρική θέση στις συλλογικές αποφάσεις αλλά να διατηρούν τη προσήλωση στις «αξιακές αρχές» και μάλιστα να μην υπάρχει και η δυνατότητα δημόσιας κριτικής μόνο και μόνο για να διαφυλαχτεί μια επίπλαστη ενότητα της Ομοσπονδίας. Μια τέτοια προσέγγιση θα έθετε σε κίνδυνο εκ θεμελίων όλο το εγχείρημα.
Δεν πρέπει να μείνουμε σε φράσεις ή προτάσεις στο κείμενο που πιθανόν κάποιος θα έδινε διάφορες ερμηνείες που πρέπει φυσικά να φωτιστούν αν τυχόν προκύψουν διαφορετικές ερμηνείες μέσα από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Θέλω όμως να διευκρινίσω τουλάχιστον σύντομα, ένα δυο σημεία.
Το ζήτημα της Ομοσπονδίας επιχειρεί να αντιπαραθέσει στο υπαρκτό συνδικαλιστικό μοντέλο, το οποίο ονομάζει κάθετης οργάνωσης, το νέο μοντέλο οργάνωσης του συνδικαλισμού βάσης πάνω στις αρχές της οριζοντιότητας, της αντι-ιεραρχίας και της κινηματική δράσης.
Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αποφευχθεί, ένα σφάλμα που αφορά το ζήτημα της εξουσίας, συνήθως με αυτό αναφερόμαστε στην άσκηση εξουσίας των ανθρώπων πάνω σε άλλους ανθρώπους, εννοούμε μια σχέση υποταγής ή σφετερισμού της θέλησης των ανθρώπων, πάνω στο οποίο νομίζω ότι όλοι είμαστε απόλυτα εχθρικοί και συμφωνούμε ότι το απορρίπτουμε.
Το ερώτημα το οποίο τίθεται όμως είναι το εξής: Μιλάμε για κάθε μορφή εξουσίας ή υπάρχουν «εξουσίες» οι οποίες δεν καταργούνται σε κανένα «μοντέλο» οργάνωσης της κοινωνίας. Ποιες μορφές εξουσίας απορρίπτουμε έτσι ώστε να δεχτούμε οριζοντιότητα και αντι-ιεραρχία ως μορφή οργάνωσης της Ομοσπονδίας;
Δεν μπορώ να το πω με πιο απλά λόγια, γιατί θα χρειαζόταν να κάνουμε φιλοσοφική συζήτηση μόνο σε αυτό. Θα το πω με ένα απλό παράδειγμα:
Όλοι έχετε μπει σε κάποιο επιβατικό πλοίο κι έχετε ταξιδέψει. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν ομάδες εργασίας σε όλο το πλοίο, στις μηχανές, στ΄αμπάρια, στο πηδάλιο κλπ. Υπάρχουν και οι επιβάτες που ταξιδεύουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι σε κάθε πλοίο υπάρχει ένας καπετάνιος. Νομίζω ότι πρέπει να δεχτούμε ότι σε κανένα κοινωνικο-οικονομικό σύστημα δεν πρόκειται να καταργηθεί ο καπετάνιος, ανεξαρτήτως του ποιος του ανέθεσε τα καθήκοντα ή ποιες είναι οι μορφές ελέγχου επιβάλλονται απέναντι σε έναν άνθρωπο επιφορτισμένο να πάει με ασφάλεια το πλοίο από το ένα λιμάνι στο άλλο. Η αναγκαιότητα άσκησης εξουσίας του καπετάνιου πάνω σε όλους, πλήρωμα και επιβάτες δεν φαίνεται καλύτερα από τη στιγμή της κρίσης. Όταν το καράβι πρέπει να εκκενωθεί γιατί έπεσε σε ένα ύφαλο και όλη η ευθύνη και η «εξουσία» που του έχει εκχωρηθεί για την εκκένωσή του, η σωτηρία ή όχι όλων, εξαρτιόνται από έναν άνθρωπο. Κανείς μας δεν θα έμπαινε σήμερα σε καράβι για να ταξιδέψει χωρίς καπετάνιο, εκτός αν η μελλοντική μας κοινωνία καταφέρει να πηγαίνει τα καράβια με ασφάλεια από λιμάνι σε λιμάνι χωρίς πλήρωμα κι έτσι χωρίς καπετάνιο. Υπάρχει οριζοντιότητα και αντι-ιεραρχία στο καράβι της στιγμή της εκκένωσης; Όχι. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ιεραρχία υφίσταται ανεξάρτητα από τη θέληση ή τη βούληση των ατόμων, πρόκειται για μια φυσική αναγκαιότητα, αν θέλει κάποιος να ταξιδέψει.
Είναι ένα ερώτημα γιατί αντί για τον τίτλο «οριζοντιότητα» δεν τίθεται ως αρχή ότι «όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις γενικές συνελεύσεις των μελών», αντί του τίτλου «αντι-ιερρχίας» δεν τίθεται η αρχή «δεν υπάρχουν Διοικητικά Συμβούλια ή πρόεδροι, παρά μόνο εξουσιοδοτημένοι από τη συνέλευση αντιπρόσωποι για το άλφα ή βήτα ζήτημα, αιρετοί (ή κατόπιν συμφωνίας όπως αναφέρει το κείμενο για όλες τις αποφάσεις) και άμεσα ανακλητοί από τη συνέλευση των μελών». Η σχετική ορολογία (οριζοντιότητα, αντι-ιεραρχία) που παραπέμπει στις διαδικασίες συνελεύσεων γειτονιάς της Αργεντινής αλλά και του αναρχικού χώρου ίσως αποτελέσει ένα εμπόδιο προσέλκυσης περισσότερων αγωνιζόμενων τμημάτων της εργατικής τάξης που απορρίπτουν κάθε μορφή εξουσίας απέναντι σε ανθρώπους αλλά σέβονται την ιεραρχία που προκύπτει από τις φυσικές διαδικασίες οργάνωσης της κοινωνίας κι εκ τούτου εξουσιοδοτούν κάποιον να ασκήσει την «εξουσία» του όταν είναι καπετάνιος σε ένα πλοίο ή ο πιλότος σε ένα αεροπλάνο.
Δεν πρέπει να κρύψουμε κάτω από μια μορφή οργάνωσης, μια φυσική αναγκαιότητα, το ζήτημα της αντιπροσώπευσης, εφόσον μιλάμε για τα μεγάλα καθήκοντα και μεγάλους αριθμούς, Δεν χρειάζεται κάποιο φύλλο συκής επί αυτού, ζήτημα που θα τεθεί αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, με τη μαζικοποίηση της Ομοσπονδίας, τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή την αναγκαιότητα αλλά και με ποιο τρόπο, η αντιπροσώπευση στην Ομοσπονδία να μη δημιουργήσει νέους εξουσιαστές.
Θέλω να επισημάνω ότι ανάμεσα σε αυτά τα αλληλένδετα ζητήματα, της επανάστασης και της αμεσοδημοκρατίας, των κάθετων και οριζόντιων μορφών, της ιεραρχίας και της αντι-ιεραρχίας, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε, να συνεργαστούμε, να συμπορευτούμε, να διεξάγουμε κοινό αγώνα με όλους όσους υποτάσσουν όλες τις μορφές και διαδικασίες οργάνωσης στα καθήκοντα της επανάστασης και όχι το αντίστροφο.
Το σχέδιο πρότασης, γραπτό πλέον, δημόσια και ανοικτά μπαίνει σε συζήτηση σε ένα ευρύτερο κύκλο αγωνιστών για να πουν τη γνώμη τους, να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν, να υποβάλλουν ερωτήματα και προτάσεις επί αυτού κι ελπίζω ότι αυτή η τοποθέτηση που κάνω να είναι μια συμβολή στη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει μέσα στο εργατικό κίνημα.
Συντροφικά,
8/3/2015
Γιάννης Χατζηγιάννης
Μέλος της Πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών (Μαγνησίας)
Ένα κείμενο πάνω στο ζήτημα του  «καπετάνιου» που είναι τόσο παλιό σχεδόν όσο και η γέννηση της εργατικής τάξης: 1872 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ:

7.3.15

Οι συνεχιζόμενοι εκβιασμοί και οι προκλήσεις για το μαζικό κίνημα και την Αριστερά

Συλλογικό κείμενο για την κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε. Το κείμενο υπογράφεται από 18 ανθρώπους της Αριστεράς του Βόλου, δραστήριους στους αγώνες και τα κινήματα και έχει δημοσιευτεί στα παρακάτω τοπικά site. 


Οι συνεχιζόμενοι εκβιασμοί και οι προκλήσεις για το μαζικό κίνημα και την Αριστερά

Περίπου ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη, είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστιες πιέσεις και ωμούς εκβιασμούς από την πλευρά της Γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Στόχος των εκβιασμών αυτών, τόσο πριν όσο και μετά τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, ήταν και είναι το να τσακιστεί η βούληση του λαού μας για ανατροπή της λιτότητας και για αλλαγή πορείας.

Η Γερμανική άρχουσα τάξη, την οποία εκπροσωπεί ο Σόιμπλε, θέλει να στείλει ένα σκληρό μήνυμα προς τα εργατικά – λαϊκά στρώματα του Νότου της Ευρώπης ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Για να το πετύχει αυτό,  θέλει να καθυποτάξει την ελληνική κυβέρνηση, εξαναγκάζοντας την σε συνέχιση της ίδιας περίπου πολιτικής λιτότητας που εφαρμόστηκε εδώ και 5 χρόνια (ή στην περίπτωση που αυτό δεν ευοδωθεί, ακόμα και σε πτώση).

Τα μέσα εκβιασμού είναι η απαίτηση για αποπληρωμή του χρέους (ένα χρέος μη βιώσιμο, για το οποίο δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και ο λαός και για το οποίο έχει ήδη «χυθεί αίμα») και η απειλή για κλείσιμο της στρόφιγγας της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες και την κυβέρνηση κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.
Σύμμαχος της Γερμανικής κυβέρνησης σε αυτό τον εκβιασμό είναι και η ελληνική οικονομική ελίτ (μαζί με το μιντιακό κατεστημένο και το πολιτικό προσωπικό τους: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κλπ) που θέλει πάση θυσία να κρατήσει όσα κέρδισε εις βάρος των εργαζομένων και του λαού την προηγούμενη πενταετία: μείωση μισθών, διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικού κράτους, πλιάτσικο στην δημόσια περιουσία, σκανδαλώδη φοροασυλία κοκ.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν η εκτίμηση (την οποία ανάμεσα σε άλλους κάναμε και εμείς με δημόσιο κείμενο μας στις 4/2/2015) ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει απέναντί της μια «πολιτισμένη διαπραγμάτευση» αλλά έναν «οικονομικό πόλεμο».

Την ίδια στιγμή, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα λαϊκά και εργατικά στρώματα στηρίζουν μαζικά την προσπάθεια για ανατροπή της λιτότητας. Επιπρόσθετα, οι συγκεντρώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης, παράλληλα με τις εδώ συγκεντρώσεις στις πλατείες, σε δεκάδες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, έδειξαν ότι ο μόνος πραγματικός σύμμαχος μας αυτή τη στιγμή είναι οι εργαζόμενοι και οι λαοί των άλλων χωρών που υποφέρουν από την ίδια βάρβαρη λιτότητα.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα συνεχίζουν και στηρίζουν την κυβέρνηση παρά τις σοβαρές υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη, παρά την αμφισημία δηλώσεων υπουργών για φλέγοντα ζητήματα (φορολογία, ΤΑΙΠΕΔ, Σκουριές κα) και παρά την εκλογή του Π. Παυλόπουλου στη θέση του ΠτΔ (ενός μνημονιακού πολιτικού και πρώην υπουργού της Δεξιάς) διότι καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει μια μάχη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Στην αντίθετη περίπτωση, με μια κυβέρνηση ΝΔ τα πράγματα θα ήταν ήδη πολύ χειρότερα – με τα αντιλαϊκά μέτρα για τα οποία είχε δεσμευτεί ο Χαρδούβελής απέναντι στην τρόικα προεκλογικά να εφαρμόζονται ήδη.

Όμως τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Η σημερινή ασταθής ισορροπία γρήγορα θα τείνει προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Από τη μια οι εκβιασμοί θα εντείνονται (πριν την παρέλευση του 4μηνου) και από την άλλη η λαϊκή απαίτηση για μέτρα ανακούφισης θα αυξάνεται. Σε αυτές τις συνθήκες το εργατικό – λαϊκό κίνημα θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα. Είναι απαραίτητο το μαζικό κίνημα να ανασυγκροτηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να στηρίξει όλα τα θετικά μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και απέναντι στα αρπακτικά του χρηματιστικού κεφαλαίου και να απαιτήσει άμεση νομοθέτηση υπέρ των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων.

Παράλληλα χρειάζεται προετοιμασία και πολιτικός εξοπλισμός του κινήματος.  Πώς αντιμετωπίζεται η ΕΕ που απαιτεί νέες ανθρωποθυσίες για το ευρώ και  το διεθνές οικονομικό σύστημα που βυθίζεται στην κρίση και υπόσχεται μόνο λιτότητα, ανεργία, φτώχεια και δυστυχία ώστε το χρηματιστικό κεφάλαιο να συνεχίσει να αυξάνει τα κέρδη του; Η εναλλακτική πρόταση στην Ευρώπη του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, η πρόταση για την Ευρώπη των εργαζομένων και του σοσιαλισμού, επείγει όσο ποτέ.

Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς και όλοι οι αγωνιστές του κινήματος έχουν χρέος να αναμετρηθούν με τα δυο αυτά ιστορικά καθήκοντα (την ανασυγκρότηση του κινήματος και των αγώνων και τον πολιτικό εξοπλισμό). Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση.  

6.3.15

Βόλος: Εκδήλωση για μια Εργατική Ομοσπονδία Βάσης

Με ομιλητές από σωματεία βάσης και συλλογικότητες που έχουν αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.   Το υλικό της πρότασης βρίσκεται εδώ: https://ergova.wordpress.co



5.3.15

"Για μια Εργατική Ομοσπονδία Βάσης"

Η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών (Μαγνησίας) φιλοξενεί την εκδήλωση 
"Για μια Εργατική Ομοσπονδία Βάσης" που θα πραγματοποιηθεί την: 

Κυριακή, 8/3/2015, 11.30πμ, 
ΧΩΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, Ιωλκού 33, Βόλος

Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της εργατικής τάξης παραμένει κομβικό ζήτημα στη πάλη για να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα του εργαζόμενου και άνεργου πληθυσμού και ταυτόχρονα αποτελεί όρο για τη διεκδίκηση μιας ζωής χωρίς μνημόνια και λιτότητα, για μια κοινωνία πλήρως απελευθερωμένη από τα δεσμά του κεφαλαίου, χωρίς ρατσισμό, εθνικισμό, φασισμό και πολέμους.

Σας επισυνάπτουμε τη πρόταση των συντρόφων και συναγωνιστών περιμένοντας τις προτάσεις όλων για τα επόμενα βήματα του εργατικού κινήματος. 





4/3/2015
Πρωτ. ΑΚΑΕ (Μαγνησίας)